Nordic Winter Salad
składniki:
1 dynia piżmowa [można zamiennie użyć dwuch batatów)
pestki z jednego granata
oliwa z oliwek
pęczek jarmużu
sok z jednej cytryny
sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy na 200*C.
Dynie obieramy , wydrążamy pestki i kroimy w kostkę.
Następnie układamy na blaszy polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy ok 30min, do momentu aż zmięknie.
Kroimy jarmuż, dodajemy soku z cytryny i masujemy.
Surowy jarmuż bardzo ciężko się gryzie dlatego konieczne jest wymasowanie liści aż zmiękną.
Dodajemy pestki granata i mieszamy.
Ciepłą dynie dodajemy już przed samym podaniem sałatki.
Sałatka jest świetnym dodatkiem do ryby bądź kurczaka, jeśli jednak chcemy zostać przy opcji wegetariańskiej można dodać fety, awokado lub orzechów.
Ja przygotowałam sobie jeszcze grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz